Nowadays

Amsterdam
Damrak
Nieuwendijk

Nieuwendijk 196

De Amsterdamse Nieuwendijk is één van de meest bruisende winkelstraten van Nederland. De aanhoudende drukte op de nabijgelegen Kalverstraat heeft veel retailers naar de Nieuwendijk gebracht.

Het nieuwe gebouw past met zijn hoge, transparante gevels uitstekend in het eeuwenoude straatbeeld. De nieuwbouw aan de Nieuwendijk is ontworpen door Frederik Vermeesch van Rijnboutt. De beschikbare winkeloppervlakte is verdeeld over de begane grond en twee etages. Per verdieping is zo'n 1.700 vierkante meter winkeloppervlak beschikbaar: 5.100 vierkante meter in totaal. Een van de huurders van het winkelpand aan de Nieuwendijk 196 is de Zara. De winkel is in februari opgeleverd aan de huurder. Zara heeft eind mei 2015 de deuren geopenend de nieuwe winkel over 3 etages. De huurder van de tweede winkelruimte is JD Sports. Zij hebben begin oktober 2015 hun nieuwe winkel van ruim 2.200 vierkante meter geopend. JD Sports is een groeiende internationale keten in modieuze sport en casual wear en sneakers. Het is de eerste Amsterdamse vestiging van JD Sports. De Nieuwendijk 196 ligt in het centrum van de stad en is zeer goed te bereiken met het openbaar vervoer. Amsterdam CS ligt op nog geen 5 minuten lopen en ook liggen de haltes van de metro, tram en bus loopafstand van minder dan 5 minuten.

Vergroot Vergroot

Transformatie

Het huidige gebouw is grotendeels verdwenen. Enkel de begane grond, vloer en zijgevels van het huidige pand zijn behouden. Hierbinnen is de nieuwe winkel gebouwd. Authentiek aandoende nieuwbouw met een transparante gevel, naar ontwerp van Rijnboutt Architecten. Met zijn hoge, transparante puien past het nieuwe gebouw op de locatie Nieuwendijk 196 qua uitstraling perfect in het historische straatbeeld.

Duurzaamheid heeft het team van Nowadays hoog in het vaandel. Het behalen van BREEAM-NL certificaten was dan ook een belangrijke opgave. De ambitie voor de BREEAM-NL Nieuwbouw score is drie sterren, ook wel 'Very Good' genoemd. Het ontwerpteam heeft zich ingespannen om actief te zoeken naar mogelijke verbeteringen tijdens het ontwerp, het bestek en de bouw. Het gestelde doel (ontwerpcertificaat 'Very Good') is behaald voor het pand Nieuwendijk 196 met een score van van 62,4 %. In samenwerking met de huuders van het pand, proberen we deze duurzaamheidsambitie (BREEM-NL Very Good) ook na oplevering te behalen.

Modern in een authentiek jasje Tegelijkertijd sluit het vanwege de ruime etages aan op de wensen van moderne, internationale retailers. Er wordt een groot winkeloppervlak gecreƫerd op een plek waar nu grotendeels kleinere winkelpanden bestaan.

5.850 m2

Het terrein van de locatie is 1.900 vierkante meter bvo. Van het totale bruto vloeroppervlak (bvo) van 5.850 vierkante meter is 5.450 vierkante meter bvo bestemd als winkelfunctie. Voor overige functies en verkeersruimte is respectievelijk 100 en 300 vierkante meter bvo beschikbaar. De opslagruimte is nader te bepalen door de huurder. De ruimten op de begane grond krijgen een vrije hoogte van 5,10 meter, de bovengelegen etages van 4,80 meter.

Lees meer Lees minder

History Nieuwendijk

Het gebouw aan de Nieuwendijk is ontwikkeld in de jaren tachtig. Via een luchtbrug is het verbonden met Damrak 70. Op straatniveau huisvest het pand kleine winkelruimten, daarboven zitten kantoren. De Rijksgebouwendienst is tot medio 2013 de grootste huurder, daarna komt het pand leeg.

Vergroot Vergroot Vergroot

Facts

  • ​200.000 passanten per week
  • grote vloeroppervlakte op historische locatie
  • transparante gevels
  • 3 etages
  • 5.100 m2 winkelruimte
  • vrije hoogte begane grond 5,10 m, etages 4,80 m
  • BREEAM-NL ontwerpcertificaat Very Good
  • opening in 2015