Een jacquet kan gedragen worden op een bruiloft, of als de dresscode ‘morning coat’ is. Maar wanneer draag je het niet, welke stropdassen zijn gepast, en met welke andere etiquette moet ik rekening houden? Hier wordt enige duidelijkheid over gegeven.

Jacquet erg klassiek

Als je als minister op audiëntie kwam bij de koning droeg je een jacquet. Het wordt eigenlijk altijd overdag en buitenshuis gedragen. Een rokkostuum is voor de avond bedoeld. Tegenwoordig wordt een jacquet voornamelijk gedragen op bruiloften en begrafenissen, en soms op katholieke feesten als het wordt voorgeschreven. Ook zie je onder studenten van verenigingen vaak deze nette manier van kleden, hoewel ze tegenwoordig eerder voor een rokkostuum zouden kiezen.

Voornamelijk zwart

Er zijn ‘regels’ voor het dragen van een jacquet. Natuurlijk moet je zelf weten of je je eraan houdt, maar om je volgens de etiquette te gedragen kun je er een aantal richtlijnen op nahouden. Het wordt voornamelijk in grijstinten gedragen. Een wit overhemd met een das met grijs erin en een grijs of zwart vest is erg gebruikelijk. Daarbij worden – afhankelijk van het evenement – handschoenen, gladde zwarte schoenen en een hoge hoed gedragen. Grijze handschoenen bij feest, zoals een bruiloft, en zwarte bij bijvoorbeeld begrafenissen. Het jacquet bestaat verder in elk geval uit een zwarte, lange jas met een ronde onderkant en een gestreepte broek.

Vrouwen in combinatie met jacquet

Als mannen een jacquet dragen, hebben vrouwen ook regels waaraan ze zich volgens de etiquette moeten houden om netjes naast hun man te ‘mogen’ lopen. Vrouwen gaan in dit geval in een ‘morning dress’. Er zijn voor hen minder regeltjes aan verbonden dan aan het mannelijke kostuum. Je mag zelf kiezen of de jurk lang of kort is, maar de jurk moet minstens een centimeter boven de grond hangen (mag de grond niet raken). Daarbij mag de jurk ook niet te kort zijn. Het moet netjes blijven, dus een diepe decolleté of bijvoorbeeld het zien van pantynaden is niet aan te raden. Verder mag je er een vestje bij dragen, maar dat hoeft niet. Verder zijn accessoires ook naar eigen invulling te kiezen, zoals een clutch, hakken of sieraden. Het enige vereiste accessoire is een haarstuk of een hoed.

Jacquet nooit verkeerd

Dus: ga je binnenkort trouwen of moet je helaas iemand begraven, en je weet niet hoe je de etiquette moet invullen om tot een respectvolle gebeurtenis te komen? Schrijf in je uitnodigingen dat je van zowel mannen als vrouwen een morning coat wenst, waarbij mannen een jacquet en vrouwen een jurk dragen tijdens je evenement.