Bent u van plan te investeren in goud? Dan is het verstandig maar een beperkt deel van uw vermogen te investeren in goud, bijvoorbeeld maar 10% van uw vermogen. Door deze belegging zorgt u ervoor dat uw vermogen verzekert en uw portefeuille goed gebalanceerd is. De belangrijkste voordelen van investeren in goud is dat er geen correlatie is tussen andere beleggingsassets. Hierdoor wordt de impact van andere sterke dalingen in andere assets vermindert. Daarnaast heeft goud de neiging om in hogere tempo te stijgen dan te dalen, wat de waardevermindering van een beleggingsportefeuille snel beperkt. Fysiek goud is daarnaast zeer liquide en meest verhandelde edelmetaal in de wereld. Er wordt 24/7 gehandeld in goud en de goudprijs is de hele tijd in beweging. Als laatste is goud een geschikte verzekering tegen een valutacrisis, omdat het onafhankelijk is van andere valuta.

Waarom niet investeren in zilver?

Vaak wordt de vraag gesteld waarom zilver geen goede edelmetaal is om in te investeren. Zilver is zeker een waardevolle edelmetaal en wordt ook veel gebruikt in de industrie zoals ziekenhuizen en in de elektronica, echter heeft het wel een groot aantal nadelen ten opzichte van goud. Zo wordt er bovenop de zilverprijs nog een btw percentage berekend, wat bij goud niet het geval is. Daarnaast is het slim om de zilver prijs in de gaten te houden, de goudprijs is namelijk in tussen als meer dan 65 keer duurder geworden. Daarnaast is goud een betaalmiddel dat over gebruikt kan worden, en is al meer dan 100% van de geschatte goud gedolven wat betekent dat er niet meer bijgemaakt kan worden zoals geld.

Wat voor mogelijkheden zijn er?

Grofweg zijn er zes manieren om te investeren in goud namelijk, goudbaren, gouden munten, gealloceerd en ongeallocceerd goud, EFT’s en goudmijnaandelen. De meest aantrekkelijk manier om te investeren in goud zijn goudbaren en gouden munten. Zo is de prijs van het kopen van fysiek goud relatief goedkoop, voorbeelden van goudenmunten zijn bijvoorbeeld de Kruggerrand. Vaak zijn andere kleinere munten duurder, zo geldt dit ook voor goudbaren dat hoe minder gewicht het goud heeft, hoe duurder het wordt. Het enige nadeel bij het kopen van goudenmunten is dat u een premie bovenop de goudprijs moet betalen. Echter is dit alsnog goedkoper dan het kopen van zilveren munten als de maple leaf waar je ook nog eens 21% btw overheen betaald.
Wilt u meer informatie over het investeren in goud? Neem dan eens een kijkje op de website van The Silver Mountain.